Kan man äta sushi när man är gravid?

Javisst kan man äta sushi med lax när man är gravid – men det ska vara tillagat på rätt sätt! Sushiyama har nu börjat marknadsföra “Mama’s Sushi” där kompletteras rå, färsk lax med till exempel granatäpple och avokado. Sushiyama försäkrar att de bara använder norskodlad lax. Och Livsmedelsverkets riktlinjer kring odlad lax är tydliga: den […]

Javisst kan man äta sushi med lax när man är gravid – men det ska vara tillagat på rätt sätt!

Sushiyama har nu börjat marknadsföra “Mama’s Sushi” där kompletteras rå, färsk lax med till exempel granatäpple och avokado.

Sushiyama försäkrar att de bara använder norskodlad lax. Och Livsmedelsverkets riktlinjer kring odlad lax är tydliga: den är bra för gravida kvinnor och behöver inte frysas innan den äts rå. Säker och hälsosam mat, helt enkelt.

Sushiyama har tillsammans med Norges sjömatråd satt en ny standard för mammasushi, och servera den med lax. Precis som det ska vara. I vår Mama’s Sushi kompletteras rå, färsk lax med till exempel granatäpple och avokado.

Var kan jag hitta mammasushi med rå lax?

Samtliga av Sushi Yamas restauranger har uppdaterat sin meny och serverar mammasushi med lax. Sushi Yama finns på 33 platser runt om i Sverige. Du hittar din närmaste restaurang här.

Hur ofta bör gravida äta lax?

Lax är en fet fisksort som bland annat innehåller det nyttiga omega 3-fettet. För att säkra omega 3-behovet för både mamma och foster är det bra att äta fet fisk minst två gånger i veckan.

Varifrån kommer ryktet att gravida inte bör äta rå lax?

Tidigare rekommenderade man en begränsad konsumtion av fet fisk på grund av miljögifter, men nivåerna i odlad fisk är nu så låga att de inte påverkar oss. Nästan all lax som säljs i Sverige odlas i Norge. Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer kan gravida tryggt äta rå lax i sushi – se bara till att den är nygjord eller nyförpackad.

Vilka hälsoeffekter kan lax ge mamman och fostret?

Att äta allsidigt och varierat är viktigt för att vi ska få i oss allt vi behöver. Lax innehåller höga halter protein, omega 3, D-vitamin, jod och selen. Omega 3 och D-vitamin är viktigt för hjärnans uppbyggnad och för hela kroppen, för att bygga upp och reparera celler samt för att fostret ska växa och utvecklas normalt. Mineralerna behövs för att bygga upp skelett och tänder, jod behövs när kroppen tillverkar hormoner och selen är viktigt för vår ämnesomsättning. Jag vill understryka att riktig mat är en bättre näringskälla än till exempel kosttillskott.

Finns det några risker med lax, och vad ska man i så fall tänka på?

99% av all odlad lax som säljs i Sverige är norsk, vilket innebär att den är säker och hälsosam att äta. Om laxen ska ätas rå är det viktigt att den är färsk, och att den är nygjord. All mat som ligger framme i rumstemperatur för länge riskerar att bli dålig.

Gör Livsmedelsverket kontroller på odlad lax?

Ja, både i vår restsubstanskontroll av livsmedelsproducerande djur (inklusive fisk), samt i vår kontroll av miljögifter i olika livsmedel. Dessa analyser visar att halterna av miljögifter, bekämpningsmedel och läkemedelsrester är låga i odlad lax.

Mer information kring norsk odlad lax hittar du på norskfisk.se/mammasushi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *