Grillad avokadoburgare crème fraîche och färska örter

Spännande alternativ till en vanlig hamburgare!

Vi vet alla att avokado är nyttigt. Fettet som är rikt på enkelomättat fett, finns också i olivolja och är bra för hjärtat. Dessutom kan den fiberrika avokadon minska hungern, ta bort sötsuget och få dig att småäta mindre. Här kommer ett riktigt gott recept på grillad avokado!

Grillad avokado burgare med marinerade bönor
Tillagning
2 t 30 minuter
 
Portioner: 6 pers
Ingredienser
  • Burgare
  • 4 st avokado s, medelstora
  • 1 st lime saften
  • olivolja
  • Marinerade bönor
  • 3 dl svarta bönor kokta
  • 3 st rökta tomater se nedan
  • 1 st salladslök finhackad
  • 1 tsk serranochili finhackad
  • 1 msk koriander färsk, finhackad
  • 1 tsk vitlök finhackad
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 st lime skalet, zesten
  • Rökta tomater
  • 500 gram plommontomater
  • 4 klyfta vitlök or
  • rosmarin färsk
  • timjan färsk
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • rökspån
  • Till servering
  • 6 st hamburgerbröd
  • smör till bröden,
  • 6 msk crème fraiche
  • persilja färsk
  • koriander färsk
  • cayennepeppar
Instruktioner
  1. Rökta tomater
  2. Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.
  3. Fyll en bunke med iskallt vatten och ställ bredvid spisen.
  4. Skär ett kryss på toppen av tomaterna.
  5. Skålla tomaterna genom att hastigt lägga ner dem i det kokande vattnet, i 10–15 sekunder, tills skinnet börjar lossna.
  6. Ta upp med en hålslev och lägg tomaterna i det iskalla vattenbadet.
  7. Skala sedan tomaterna och lägg dem åt sidan för att torka.
  8. Ta fram en stor ugnsform samt ett mindre värmetåligt fat med ca. 1-1,5 cm hög kant (kanten får dock inte vara högre än den på den stora ugnsformen).
  9. Lägg ett tunt la­ger rökspån i botten på den stora ugnsformen och placera sedan det mindre fatet i formen (om du inte får tag på rökspån eller om du inte har någon grill hemma kan du fus­ka fram den rökiga smaken genom att sautera de skållade tomaterna i en stekpanna med olja och lite liquid smoke).
  10. Tänd grillen.
  11. 10. Lägg tomater, vitlök, rosmarin­ och timjankvistar på det mindre fatet och ringla över olivolja. Salta och peppra.
  12. 11. Täck med aluminiumfolie och ställ ugnsformen med fatet i på grillen när det fortfarande brinner. Efter några minuter kommer spånet att börja ryka och röken att sippra ut under folien (om röken inte sipprar ut kan du vika upp upp lite fo­lie i hörnet för att kontrollera att det ryker).
  13. 12. Ta ugnsformen från grillen när det börjar ryka och låt den stå på marken i några minuter.
  14. 13. Upprepa momentet 3–4 gånger.
  15. 14. Ta av foli­en för att kolla om tomaterna och oljan fått färg. Upprepa annars proceduren ytterligare några gånger.
  16. 15. Lägg tomaterna i en steriliserad glasburk, häll över oljan och förslut burken. Om du vill kan du steka tomaterna has­tigt i lite olja strax före servering – då får du upp värmen och smakerna blommar ut igen.
  17. Grillad avokadoburgare
  18. Skölj bönorna och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag.
  19. Hacka de rökta tomaterna och blanda med övriga ingredienser till de marinerade bö­norna i en skål. Rör om försiktigt och ställ åt sidan.
  20. Halvera avokadorna och pilla ur kärnorna. Gröp sedan försiktigt ur avokadoköttet med en sked.
  21. Skär ut så stora skivor som möjligt, cirka 1 cm tjocka, beroende på avoka­dons storlek.
  22. Lägg skivorna på en tallrik och pensla dem först med limesaft och sedan med olja.
  23. Grilla avokadoskivorna hastigt på en kolgrill över riktigt hög värme eller bränn av ytan med en gasolbrännare. Avo­kadons yta ska bli karamelliserad, nästan bränd, medan avokadon inuti ska vara kall och ha kvar sin konsistens.
  24. Smöra bröden på snittytan och grilla dem hastigt på grillen.
  25. Lägg en generös klick marinerade bönor på varje bröd.
  26. Lägg sedan på 2 avokadoskivor, en klick crème fraiche, lite persilja och koriander. Avsluta med pudra över lite cay­ennepeppar.
  27. Tips!
  28. Receptet på de häftiga svarta hamburgerbröden på bilden finns även det här på Tasteline. Sök på "Kolbröd" i menyn så hittar du receptet.
Receptanteckning

Receptet kommer från "Gröna burgare", Bonnier Fakta. Martin Nordin

Foto: Martin Nordin

Du kan enkelt köpa allt du behöver för det här receptet på mathem.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *